صفحات

۱۳۹۴ بهمن ۹, جمعه

آیا زمان چرخش از ریاض به سمت تهران فرا رسیده است؟

جان کری وزیر خارجه آمریکا اخیرا به ریاض سفر کرد تا به پادشاهی عربستان سعودی و دیگر شیخ نشین های حاشیه خلیج فارس اطمینان خاطر دهد که ایالات متحده در کنار آنها ایستاده است. او تصریح کرد که در پی توافق هسته ای با ایران “هیچ چیز تغییر نکرده است.”
روابط بلندمدت واشنگتن با ریاض بر نفت بنا گذاشته شده بود. هرگز هیچ بحث بیهوده ای درباره ارزش های مشترک با عربستان سعودی که بیشتر چون نسخه متمدنانه ای از داعش است، مطرح نبود. آل سعود اداره کننده نظام خودکامه ای است که مخالفت سیاسی، آزادی بیان، آزادی مذهب، و استقلال اجتماعی در آن ممنوع است.

چرا بر سر ایران جدل می کنیم

مقاله ای از مکس فیشر در وبسایت وکس
ما به ندرت به این اذعان داریم که مجادله بر سر برنامه هسته ای ایران و لغو تحریم ها که چند روز پیش رسما آغاز شد، واقعا بر سر نگرانی از جنگ افزار هسته ای است. هیچ موقع هم این امر مساله اصلی نبوده است.
البته تمرکز برجام بر جنگ افزار هسته ای است. اما این که ایران پس از جمع آوری بخش عمده ای از فعالیت های هسته ای اش همچنان موضوع جدل و اختلاف است گویای مساله ای بزرگتر است. ما همین مباحث را درباره مبادله زندانی بین ایران و آمریکا، و دستگیری و آزادی ملوانان آمریکایی هم داریم.
آیا این با نقل به مضمون از گفته معروف مارگارت تاچر نخست وزیر پیشین بریتانیا درباره میخاییل گورباچف رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق سازگار است، که تاکید کرده بود آیا مساله کشوری است که می توان با آن طرف معامله شد؟ این پرسشی است که در کانون اختلافات در سیاست خارجی آمریکا قرار داشته است و پیشینه ای فرای ایران دارد.
ایران شاید در یک دهه گذشته به اختلاف برانگیزترین مساله سیاست خارجی آمریکا بدل شده است؛ مساله اختلاف بر سر خوانش های متفاوت از ایران نیست، بلکه بر سر اساس اعتماد به ایران و جایگاه آمریکا در جهان است.
از نظر من این مشاجرات ریشه در سه رویکرد متفاوت در سیاست خارجی آمریکا دارد:
تقابل پراگماتیست ها با هژمونی طلب ها، دیپلمات ها با مبلغان نظامی گری، و حامیان رفورم در خاورمیانه با طرفداران حفظ وضعیت موجود در منطقه.
این مباحث در گذشته گاهی همپوشانی داشته و اختلافات گاهی روشن و گاه مبهم بوده است.

۱۳۹۴ بهمن ۸, پنجشنبه

افشاگری نیویورک تایمز از “تروریسم پروری” سازمان یافته!

روزنامه نیویورک تایمز همکاری طولانی مدت آژانس امنیت مرکزی آمریکا و عربستان سعودی را افشا کرده است؛ طرفینی که آخرین برنامه شان تسلیح و تجهیز مخالفان سوری است
براساس این برنامه سعودی ها سرمایه این طرح را تامین و برای مخالفان سوری سلاح خریداری می‌کنند و همزمان سازمان سیا اقدام به آموزش آنها در کمپ‌های مخفیانه در اردن می‌کند

۱۳۹۴ بهمن ۷, چهارشنبه

تحلیل طبقاتی آموزش در ایران سهم هر طبقه از آموزش چقدر است؟

مرجان نمازی
تأمین ۲۴/ پژوهشکده آموزش و پرورش با استفاده از داده‌های خام بودجه خانوارهای کشور در فاصله سال‌های 83 تا 86 که توسط مرکز آمار به شکل کدبندی منتشر می‌شود، پژوهشی را در مورد رفتار مصرفی خانوارهای شهری متقاضی خدمات آموزشی انجام داده است.
در این پژوهش خانوارها به شیوه‌ای درونزا و بر اساس تشابه رفتار آنها از جنبه مخارج آموزشي، به 5 طبقه تقسیم شده‌اند که طبقه پنجم آن شامل پردرآمدترین خانوارها و طبقه اول شامل کم‌درآمدترین خانوارهاست.

۱۳۹۴ بهمن ۳, شنبه

مواضع چین در خاورمیانه تقویت می شود

رهبر چین برای اولین بار در هفت سال گذشته به عربستان سعودی، بعد از 12 سال به مصر و بعد از 14 سال به ایران سفر کرد.
اولین سفر خارجی سی زینپیان رهبر چین در سال 2016 (24-19 ژانویه) به خاورمیانه انجام گرفت. رهبر چین برای اولین بار در هفت سال گذشته به عربستان سعودی، بعد از 12 سال به مصر و بعد از 14 سال به ایران سفر کرد. هدف سی زیپیان از این سفرها با وجود درگیری های سوریه، برداشته شدن تحریم ها از ایران و درگیری ایران با عربستان سعودی و همچنین سعود بی سابقه قیمت نفت جهانی چه می تواند باشد.

۱۳۹۴ بهمن ۱, پنجشنبه

انتخاب زنان برای سرکوب زنان!

یک‌بار دیگر برای شکل دادن افکارِ عمومی، تبلیغات به حول مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی در دستور کار همه‌ی جناح‌ها، رسانه‌ها و زنان اصلاح‌طلبِ حکومتی و غیرحکومتی قرار گرفته است. می‌خواهند از ماه‌ها قبل از انتخابات شرایط را طوری آماده کنند که بار دیگر برای چند صباحی بتوانند اذهانِ عمومیِ جامعه را از وخامت اوضاع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دور کنند. می‌خواهند به زنان بگویند که با شرکت‌شان در انتخابات و فرستادن «نمایند‌گان‌شان» به مجلس شورای اسلامی می‌توانند برای تغییر چند بند و تبصره از قانون اساسی به «نفع» خود دل خوش کنند.

۱۳۹۴ دی ۲۹, سه‌شنبه

عدو شد سبب خیر!برای زدن هیلاری کلینتون، سند توطئه در لیبی فاش شد

یونگه ولت – گزینش و ترجمه رضا نافعی
آیا جنگ علیه لیبی یک دخالت انساندوستانه بود؟ نامه های الکترونیک هیلاری کلینتون حکایت از آن دارند که سقوط قذافی برای حفظ منافع غرب صورت گرفت.
چرا غرب در سال 2011 در لیبی مداخله کرد؟ ناظران سیاسی در همان موقع گفتند که دلیل این جنگ امپریالیستی نه حفظ حقوق بشر است، نه اجرای دموکراسی، بلکه علائق کاملا محاسبه شده اقتصادی و ژئواستراتژیک غرب انگیزه آنست. اخیرا وزارت خارجه آمریکا بدلیل فشارهای وارده به آن مجبور شد مکاتبات الکترونیک هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا را در آن زمان، که تایید کننده این نظر هستند آزاد و منتشر کند.

۱۳۹۴ دی ۲۵, جمعه

لیست هشتاد زندانی عقیدتی و امنیتی رجایی‌شهر

لیست بیش از هشتاد زندانی سیاسی، عقیدتی و امنیتی در زندان رجایی‌شهر کرج
لیست زیر اسامی، حکم و اتهامات بیش از هشتاد زندانی سیاسی، عقیدتی و امنیتی زندان رجایی‌شهر را نشان می‌دهد که توسط گزارشگران هرانا تهیه و تنظیم شده است.
به گزارش منابع هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، طیف متنوعی از زندانیان با اتهامات سیاسی، عقیدتی، امنیتی و نظامی در زندان رجایی شهر نگهداری می شوند. اگرچه اغلب این زندانیان در سالن دوازده و جداگانه نگهداری می شوند ولی تعداد زیادی از این زندانیان همچنان بر خلاف اصل تفکیک جرائم در بین زندانیان غیرسیاسی و بعضا خطرناک نگهداری می شوند.

لیست زنان زندانی سیاسی - امنیتی در ایران

لیست زیر نشانگر اسامی و مشخصات حدود چهل زندانی زن است که با اتهامات سیاسی، عقیدتی و امنیتی در زندان‌های مختلف کشور نگهداری می‌شوند.
این اسامی که به همراه اتهامات، میزان محکومیت و زندان محل نگهداری توسط گزارشگران هرانا تهیه شده، به شرح ذیل است:

۱۳۹۴ دی ۲۴, پنجشنبه

نه بگوییم به انتصابات جمهوری اسلامی

نوشته: رضا وضعی
جمهوری اسلامی از بعد از بر سر کار آمدن در بهمن ۱۳۵۷و در طول حاکمیت ننگینش سعی داشته از طرق های مختلف اهدافش را به مقصد برساند و برای رسیدن از هیچ سرکوب و محدودیت های آزادی چشم پوشی نداشته. بیکاری ،فقر،فحشاء،تخریب کلیت اقتصاد ایران ،ترویج تروریسم در منطقه،سرکوب زنان،سرکوب محفل ها و تحصن های کارگری،سرکوب روزنامه نگاران و فعالین بشری و... همه دست آورد های نظام خودکامه جمهوری اسلامی در این سال های حکومت بوده است.

انقلاب جنسی؛ رویدادی با پیامدهای پردامنه

 بخش اول
به گفته جامعه شناسان جامعه ایران در بطن وقوع چندین انقلاب آرام است که یکی از آنها "انقلاب جنسی" بشمار می آید. در همین رابطه قصد داریم نگاهی به تاریخچه انقلاب جنسی در جهان و تاثیرات آن بر جامعه بشری از زاویه دید روانشناسان، جامع شناسان و تحلیل گران سیاسی داشته باشیم. تحقیقی که میخوانید کاری است از فرید وحیدی.
"انقلاب جنسی" یا "انقلاب سکسی" به تحولی تاریخی اطلاق می‌شود که اخلاق و هنجارهای مربوط به مناسبات جنسی را دستخوش تغییرات اساسی کرد. در نتیجه این انقلاب که از دهه ۱۹۵۰ در اروپا و آمریکا شروع شد از مباحث و مسائل جنسی تابوزدایی شد، رواداری گسترده‌ای در زمینه خودمختاری انسان‌ها در برطرف‌سازی نیازها و نوع گرایش‌جنسی‌اشان به‌وجود آمد و اقتدار بلامنازع نهادهای مذهبی و رسمی در این عرصه‌ها شکست.

۱۳۹۴ دی ۲۱, دوشنبه

سهم ادیان مختلف در تروریسم

ترجمۀ: ندا سیانکی
دین و تروریسم
مرگ و میرهایِ قرنِ بیستم در جنگ‌ها و خشونت‌هایِ سیاسیِ ناشی از دین
خوان کول، کارشناس مسائل خاورمیانه و استاد تاریخ دانشگاه میشیگان معتقد است برخلاف ادعای افراد متعصب و تندرو، مسلمانان از مردم سایر ادیان خشن‌تر نیستند. او گزارشی ارائه می‌دهد از کشتارهایی که پیروان ادیان مختلف انجام داده‌اند و از این طریق نشان می‌دهد که در واقع سهم مسلمانان از این ماجرا بسیار کمتر از سایرین بوده است.

۱۳۹۴ دی ۲۰, یکشنبه

بازی بزرگ برای کشیدن ایران به دام جنگ

روسیه امروز- ترجمه رضا نافعی
بنظر مقامات برجسته آمریکائی انگیزه پنهان در پس تنش کنونی میان عربستان سعودی و ایران آنست که تلاشهای جاری برای استقرار صلح در سوریه به ثمر نرسیده است. افزون بر این اعدام نمر النمر، روحانی شیعه در عربستان، برغم هشداری که دولت آمریکا به عربستان داد، نشان آنست که نفوذ آمریکا در دربار عربستان سعودی، در لحظه حاضر تا چه حد محدود است.

۱۳۹۴ دی ۱۷, پنجشنبه

عربستان در آستانه سقوط است

بنا به سخنان تئودور کاراسیک، تحلیلگر جغرافیای سیاسی در گفتگو با ریتا دلپرته، خبرنگار یورونیوز در دبی، کشورهای منطقه خاورمیانه در آستانه فروپاشی قرار دارند و این کار ازعربستان سعودی آغاز شده است.
تئودور کاراسیک، مدیر مرکز تحقیق و توسعه موسسه خاور نزدیک و تحلیلگر نظامی موضوعات خلیج فارس می گوید: «هشدارها و شاخص هایی وجود دارد که می گوید عربستان سعودی در آستانه انفجار قرار دارد، هم از نظر سیاسی و به دلیل اختلافاتی که میان شاهزادگان ارشد این کشور وجود دارد و هم به دلایل اقتصادی. از بعد اقتصادی شاهد ناتوانی دولت عربستان در پاسخگویی به نیازها هستیم و به دلیل وضعیت ناپایداری که در این کشور وجود دارد پولها در حال فرار از این کشورند»

۱۳۹۴ دی ۱۵, سه‌شنبه

جیبوتی مهم است ، چرا؟

متاسفانه گروهی کم سواد در ایران قطع رابطه با جیبوتی را دست مایه خنده قرار می دهند و فکر میکنند اهمیت کشورها به وسعت شان است در حالی که اهمیت کشورها بر اساس موقعیت جغرافیایی آنها سنجیده می شود. اما چرا جیبوتی مهم است ؟! جیبیوتی همان کشوریست که سال گذشته علی لاریجانی در سفر به آن هزینه ساخت پارلمان آن کشور را از جیب مردم ایران پرداخت و قرارگاه خاتم الانبیا مسئولیت ساختش را بر عهده گرفت. اما چرا ایران متحمل این هزینه شد ؟  جیبوتی به همراه یمن تنگه باب المندب یعنی محل اتصال دریای سرخ به اقیانوس هند را در دست دارد. ایران در آن سال با باج دادن به جیبوتی توانست در خاک آن کشور شبه نظامیان حوثی را آموزش دهد و این برایش برگ برنده بود.  از همه مهمتر با قطع شدن رابطه ایران با جیبوتی علاوه بر آنکه سرمایه گذاری های ایران به باد فنا رفت ، از این پس کشتی های ایرانی برای رفتن به دریای مدیترانه مجبورند کل قاره آفریقا را دور بزنند !  جیبوتی برگ برنده عربستان بود که قطع رابطه با آن هزینه بسیاری را از سوی عربستان بر اقتصاد و صادرات ایران تحمیل می کند.

حالا به جیبوتی بخندید!

چگونه بلغارستان به القاعده و داعش مواد مخدر و اسلحه تحویل داده است

همکاری ناتو و اتحادیۀ اروپا با تروریسم
ترجمه توسط حمید محوی
تی یری میسان
حتی بهترین اسرار نیز سرانجام روزی به پایان می رسد. کارتل مافیائی که در بلغارستان حکومت می کند به تله افتاد و آشکار شد که به درخواست سیا در لیبی و سوریه به القاعده و داعش مواد مخدر و اسلحه تحویل می داده است. این موضوع از آنجائی که بلغارستان عضو ناتو و اتحادیۀ روپا می باشد از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.

۱۳۹۴ دی ۱۱, جمعه

جایگاه و پتانسیل جوامع شیعه در کشورهای خلیج فارس و تأثیر فعالیتهای اقتصادی شیعیان بر منطقه

طبق آمار جمعیتی سال ۲۰۰۵، از کل جمعیت منطقۀ خلیج فارس،۶۵ درصد را شیعیان و حدود ۳۳ در صد را سنی ها به خود اختصاص داده اند. کشورهای ایران و عراق پرجمعیت ترین کشورهای منطقه هستند
جایگاه و پتانسیل جوامع شیعه در کشورهای خلیج فارس
شیعیان خلیج فارس در منطقه بسیار حساسی از نظر جغرافیای سیاسی قرار دارند. هفتاد درصد جمعیت خلیج فارس، یعنی منطقه ای که سه چهارم مرغوب ترین ذخایر نفتی دنیا در آن قرار دارد، شیعه هستند. اگر محدوده این کمربند شیعی را، که به دور خلیج فارس کشیده شده است، وسیع تر نماییم، ملاحظه خواهیم کرد که بیشتر جمعیت شیعه در کانون های ژئوپلیتیکی متمرکز است. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که پراکنده گی این جوامع و نبود یک مرکز هماهنگ کننده به هیچ وجه، از اهمیت تشیع به عنوان یک عامل ژئوپلیتیک نمی کاهد. تشیع پیش از همه، یک عامل ژئوپلیتیک داخلی است، چون جوامع شیعه دیگر حاظر به قبول موقعیت خود به صورت یک اقلیت نیستند. همچنین یک عامل ژئوپلیتیک خارجی است، زیرا تسنن و حکومت های سنی منطقه ای کشورهای نفت خیز را بی ثبات می کند. کمربند شیعی خلیج فارس همچنان عامل نگرانی ستادهای ارتش و مایه تزلزل سفارت خانه های قدرت های ذینفع است.