صفحات

۱۳۹۷ فروردین ۹, پنجشنبه

آیا ایران در آستانه یک کودتا قرار دارد؟


محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور سابق ایران در واکنش به محکومیت دو تن از دستیارانش، اسفندیار رحیم مشایی و حمید بقایی از سوی قوه قضائیه بی‌درنگ علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی را به بالا کشیدن ۱۹۰ میلیارد دلار به صورت غیرقانونی و بدون رقابت مالی هیچ نهاد یا مؤسسه متهم کرد.

۱۳۹۷ فروردین ۶, دوشنبه

جان بولتون چقدر قدرت خواهد داشت؟


جان بولتون سال‌ها مبلغ اقدام نظامی علیه ایران و کره شمالی بود. او اینک از سوی ترامپ به مقام مشاور امنیت ملی آمریکا منصوب شده است. حدود نفوذ کسی که می‌خواسته با بمب جلوی «بمب‌های ایران» را بگیرد، چقدر است؟
جان بولتون سال‌ها مبلغ اقدام نظامی علیه ایران و کره شمالی بود. او اینک از سوی ترامپ به مقام مشاور امنیت ملی آمریکا منصوب شده است. حدود نفوذ کسی که می‌خواسته با بمب جلوی «بمب‌های ایران» را بگیرد، چقدر است؟

۱۳۹۶ اسفند ۲۸, دوشنبه

تغییر افراد در دولت امریکا به تغییرِ حکومت در ایران منجر خواهد شد؟!


نوشته: رضا وضعی
درماه های اخیر رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ رابطه پرتنشی را با وزیر امور خارجه اش رکس تیلرسون تجربه میکرد. این رابطه به قدری آشکار بود که هر چه زمان میگذشت شایعه برکناری تیلرسون به امری واجب  در کابینه دولت تبدیل می شد. در نهایت این اتفاقِ قابل پیش بینی در روز سه شنبه ۱۳ ماه مارس افتاد، دونالد ترامپ در توییتر خود زمانی که تیلرسون در سفر بسر میبرد آن را برکنار و رئیسِ فعلیِ سازمان سیا مایک پمپئو را جانشین وی کرد.

۱۳۹۶ اسفند ۲۴, پنجشنبه

آیا انتقال آب خزر به سمنان عقلانی است؟


بار دیگر زمزمههای انتقال آب اینبار از دریای خزر به گوش میرسد.  بنابر طرحی قدیمی قرار بر این است که در نهایت ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب دریای خزر را از مسیر ساری به سمنان، قم، کاشان و اصفهان برسانند و مسیری دیگر از خلیج گرگان به سبزوار و بیرجند و یزد باز کنند. بنابر فاز اول این طرح قرار است که ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب به سمنان انتقال یابد.

تیلرسون، پمپئو، جمهوری اسلامی


رکس تیلرسون، وصله ناجور دولت دونالد ترامپ در حوزه روابط خارجی بود. او نه جمهوری‌خواه کلاسیک بود، نه نئوکان و نه حتی در حلقه استیو بنن، استراتژیست ارشد و پیشین ترامپ قرار داشت. تیلرسون یک بیزنسمن موفق در حوزه انرژی بود که از یکی از غول‌های انرژی دنیا به سکانداری سیاست خارجی‌ غول اقتصادی، نظامی و دیپلماسی جهان رسید. او بیشتر برای ریاست بر وزارت امور خارجه دولت اوباما مناسب بود تا دولت ترامپ.

۱۳۹۶ اسفند ۲۰, یکشنبه

ارزش: جوهر، شکل، مقدار


نوشته:کمال خسروی
بازاندیشی نظریهی ارزش ـ بخش اول / بخش دوم / بخش سوم
نظریه ی ارزش مارکس، در شالوده هایش، تواناترین نظریه در تبیین و نقد سازوکار شیوهی تولید سرمایه داری است……

بازهم خبرهای بسیار بد برای محیط زیست ایرانِ


روزنامه بهار: 1- چه کسی است که شرایط دشوار حاکم بر محیط زیست ایرانِ امروز را باور نداشته باشد؟ چه کسی است که نداند ما به جای چهل درصد، بیش از نود درصد آب قابل استحصال مان را در سال مصرف می‌کنیم؛ دچار ورشکستگی بوم‌شناختی شده؛ بسیاری از رودخانه‌های دایمی به فصلی تبدیل شده؛ میلیون‌ها درخت در هیرکانی، زاگرس و ارسباران نابود شده؛ سی درصد از آبزیان آبهای شیرین را از دست داده ایم؛ نیمی از نخلهای خوزستان و چهارپنجم نخلهای میناب به تاریخ پیوسته؛ سهم بزرگی از حیات وحش در کمتر از نیم قرن ناپدید شده و چندبار رکورد نشست زمین در جهان را شکسته ایم؟

زندگی آن نیمه دیگر جمعیت در ایران چگونه می‌گذرد؟


نوشته: پروفسور شهرام خسروی
مقدمه: شهرام خسروی، پروفسور انسان‌شناسی در دانشگاه استکهلم در یادداشتی برای نیویورک تایمز از ریشههای خیزش دیماه، نابرابری اقتصادی و مهاجرت‌های اقلیمی در ایران می‏نویسد. او در ۱۵ سال گذشته‌‌اش تحقیقات میدانی مفصلی در ایران داشته و مطلب پیش رو را نیز از خلال گفتگو با کشاورزی اهل روستای زراس و بررسی آمارهای رسمی تهیه کرده است.
دهکده زراس در دره‌ای قرار دارد که رشته‌ کوههای زاگرس در جنوب غربی ایران آن را  فراگرفته است. با یک ساعت رانندگی از ایذه می‌توان به این دهکده رسید، دهکده‌ای که امروزه حدود ۶۰ خانوار در آن زندگی می‌کنند. این خانواده‌ها از راه کشاورزی، دامداری، و کارگری در سایر شهرهای ایران گذران زندگی می‌کنند.

۱۳۹۶ اسفند ۱۷, پنجشنبه

بقایی: اژه‌ای سال ۷۰ در وزارت اطلاعات به من گفت نظام ماندنی نیست + ویدئو


پنجمین جلسه بازپرسی از اسفندیار رحیم مشایی در حالی برگزار شد که بیرون از دادگاه حمید بقایی در حضور خبرنگاران حاضر در محل به افشاگری تازه‌ای درباره غلامحسین محسنی اژه‌ای پرداخت.
بقایی ابتدا خطاب به اژه‌ای گفت که «مرد باش و دادگاه من رو علنی کن» و در ادامه از قول محسنی اژه‌ای گفت: «همین آقای اژه‌ای سال ۷۰ در وزارت اطلاعات به من می‌گفت نظام موندنی نیست چیزایی ننویسید که وقتی عوض شد برامون بد بشه

انقلاب اسلامی، اقتصاد جنسی‌اش و چپ


نوشته: ژانت آفاری
ترجمه: مهدی حسینی
انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ بازگشتی یکسره به گذشته نبود؛ بلکه حکومت جدید عادات و رویه‌های جنسیتی و فرهنگیِ واپس‌گرایانه‌ خاصی را بازسازی کرد و گستراند، و آنها را به‌سان آنچه فوکو «رژیم حقیقت» نامید از طریق تکنولوژی‌های مدرنِ قدرت عرضه کرد.

۱۳۹۶ اسفند ۱۵, سه‌شنبه

سه دليل اصلى سقوط نظام ولايت فقيه در ايران در آينده نزديك


بکی اندرسون ،تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه در سی ان ان بارها به ایران سفر کرده است. وی سه اشتباه استراتژیک جمهوری اسلامی که منجر به سقوطش خواهد شد را چنین ارزیابی نموده است، ايشان می گوید اگر فردای سقوط نظام جمهوری اسلامی کسی از من بپرسد دلیل سقوط این حکومت چه بود؟ من سه اشتباه را از دلایل اصلی سقوط این حکومت بیان می کنم:

در غوطه شرقی چه اتفاقی می افتد ؟- بخش آخر


برگردان : هاتف رحمانی
در بخش اول به 5 مورد ازآن چه در غوطه شرقی می گذرد پرداخته شد و اینک ادامه گزارش :
-6 آیا رزمنده های داخل غوطه شرقی را می توان نادیده گرفت ؟
تنها موضوعی که رزمنده های داخل غوطه شرقی برسر آن اشتراک دارند حمله با موشک و خمپاره به سمت دمشق و هدف گرفتن خانه های غیر نظامی هاست . طبق ادعای سوریه ، تعداد غیر نظامی های کشته شده در اثر حمله رزمنده ها در پنج سال به ده هزار نفر می رسد .

پوکیِ نخبگان


نوشته: رامین پرهام
 پوکیِ نخبگان یک اختلالِ ساختاری است. در دورانِ انحطاطِ اندیشه بروز می‌کند. از دیدگاه آسیب‌شناسی، به کاهش استحکام و همبندیِ اجتماعی منتهی می‌شود و شکنندگی و شکستگی سرانجام آن است.
اِلیت را در فارسی نخبگان ترجمه کرده‌اند. در جامعه‌شناسیِ سیاسی، اقلیتی را که در "رأس هرم منزلتِ اجتماعی و امتیازات" قرار می‌گیرد و از این راه "سهم نابرابر و بزرگ‌تری از قدرت و ثروت" را تصاحب می‌کند، اِلیت یا نخبگان گویند. این اقلیتِ بالادست نخبگانِ سیاسی، مالی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی، هنری و روشنفکری را دربرمی‌گیرد. هارولد لاسوِل، اندیشمند علوم سیاسی و نظریه ارتباطات در آمریکا در سده بیست میلادی، در این باره می‌گوید: "مطالعه سیاست، مطالعه تأثیرگذاری و تأثیرگذاران است. تأثیرگذاران آنهایی هستند که سهم بیشتری از آنچه به‌چنگ‌آوردنی است، به‌چنگ می‌آورند. آنهایی که سهم بیشتری دارند را اِلیت می‌گویند. مابقی را توده. "

فوکویاما: ایران به سمت انفجار اجتماعی پیش می‌رود


«نشست جهانی حکومت» (World Government Summit) که هر سال در ماه فوریه به میزبانی دولت امارات متحده عربی و در دبی برگزار می‌شود، امسال شاهد حضور ۱۴۰ سخنران و بیش از ۴ هزار شرکت‌کننده از سراسر جهان بود. «فرانسیس فوکویاما» نظریه‌پرداز ۶۵ ساله‌ی ژاپنی-آمریکایی و استاد علوم سیاسی دانشگاه استنفورد که به خاطر نظریه‌ی خود درباره‌ی «پایان تاریخ» مشهور است از جمله سخنرانان این نشست ۳ روزه بود.

نقش سیدامامی در افشای «آثار مواد رادیو اکتیو در محیط زیست» و توقف پروژه‎های عمرانی سپاه


شواهد نشان میدهد بازداشت کاووس سیدامامی و تعدادی از فعالان محیط زیست با لو رفتن آسیبهای فاجعهبار محیط زیست ناشی از فعالیتهای اتمی در ایران و آثار مخرب فعالیتهای عمرانی سپاه به ویژه در پروژههای سدسازی و انتقال آب و سپس توقف آنها با فشار  دولت مرتبط است.

۱۳۹۶ اسفند ۱۳, یکشنبه

سال ۹۶ چگونه گذشت؟


فیاض زاهد: اعتراضات دی ماه که در شکل مطالبات رادیکال در بسیاری از شهر‌های کوچک و متوسط ایران رخ داد در ابتدا هدایت شده بودند، اما سپس از کنترل خارج شدند. این اعتراضات جریانات سیاسی را با این مساله رو به رو کرد که نیازمند بازنگری جدی هستند.
فیاض زاهد، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی مهمترین رویداد‌ها و مسائل اساسی کشور در سال ۹۶ را برخی موانع بین‌المللی، اعتراضات دی ماه و حقوق زنان و اقلیت‌ها می‌داند. این استاد دانشگاه به فرارو می‌گوید: از حوادث غیرمترقبه‌ای مثل حادثه سانچی یا سقوط هواپیمای تهران - یاسوج که بگذریم، کشور با مسائل و اتفاقاتی در سال ۹۶ رو به رو بود که در ابعاد ملی قابل توجه است. یکی از آن‌ها، مناقشه و چالش بر سر برجام و سیاست‌های دولت آمریکا بود. دولت آمریکا برجام را به معاهده‌ای خنثی تبدیل کرد به این ترتیب ایران نتوانست از همه ظرفیت‌های برجام استفاده کند.

در غوطه شرقی چه اتفاقی می افتد ؟- بخش اول


برگردان : هاتف رحمانی
با عملیات جدید ارتش سوریه که مورد حمایت روسیه است به سمت غوطه شرقی ، کارزار رسانه ای دیگری، مشابه با کارزاری که قبلا برای حلب به راه انداخته شد به راه انداخته شده است. تصویر ها و «اطلاعات» دریافتی از «فعالینی» که در کنسرت حدود 10 هزار نفری رزمنده های گروه های مختلف در غوطه شرقی حرکت می کنند در رسانه های بین المللی برای ایجاد این تصور که جنگ بین «مردم غوطه شرقی و رژیم اسد» است مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این فشار بین المللی آن است تا دولت از نظر نظامی قدرتمند دمشق را به عقب نشینی وا دارد.

پیشنهاد رسانه آمریکایی برای قطع کریدور هوایی ایران به سوریه


 پایگاه فارین‌پالیسی نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا باید کریدور هوایی ایران به سوریه را مسدود کند.
نویسنده این گزارش مدعی شده، جنگنده‌های ایرانی به «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه در کشتار کمک و زمینه را برای اقدام علیه اسرائیل فراهم می‌کنند.

سازمان امنیت اوکراین دیپلومات‌های ایرانی را بدستور سازمان «سیا» دستگیر می‌کند


سازمان امنیت اوکراین مخفیانه بر علیه ایران فعالیت می‌کند. رسانه‌های جمعی اوکراین با استناد به دستگیری دیپلوات‌های ایرانی در این باره می‌نویسند.
۸ ژانویه سال ۲٠۱۸ مأموران سازمان امنیت اوکراین دو کارمند سفارت ایران را هنگام خروج از رستوران بطرز خشنی بازداشت کردند. به آنها دست‌بند زده، اشیای شخصی افراد بازدشت‌شده را گرفتند. همه این حادثه فیلم‌برداری شد.

برگی از تاریخ مشروطۀ ایران/«فراموش نکنید که ما سرور بلا رقیب شمال ایران هستیم.»

نوشته: بهزاد کشاورزی
تلگراف «نیکلای دوم» تزار روسیه به «نراتف» کفیل وزارت امور خارجه پس از امضاء قرارداد ۱۹۰۷[۱]
برگی از تاریخ مشروطۀ ایران
قرارداد ۱۹۰۷ م (۱۲۸۶ ش ) و نتایج ویرانگر آن
یکی از پژوهش‌های رایج پژوهشگران تاریخ مشروطیت ایران، در مورد این پرسش دور می‌زند که علل عدم موفقیت مشروطیت کشور ما چه عواملی بوده است. در این باره کتاب‌ها و مقاله‌ها و سخنرانی‌های فراوانی در ده‌ها سال گذشته انجام شده است. با این‌همه هنوز «حکایت همچنان باقی است»! از همان روز پیروزی انقلاب مشروطیت، مشکلات فراوان داخلی و خارجی پدیدار گردید که هر کدام از آن‌ها در حد خود در ضعف و شکست مشروطیت دخالت داشتند.
یکی از موارد مهمی که در شکست مشروطیت کشور ما اثر ویرانگر داشت، قرارداد ۱۹۰۷ بین دو کشور انگلیس و روسیه بود.