۱۳۹۷ خرداد ۹, چهارشنبه

رژیم بر سرِ دوراهیِ منتهی به بن بست


نوشته: رضا وضعی
مایک پمپئو در گفتگو با تلویزیون فارسی صدای آمریکا، گفت: هدف دولت دونالد ترامپ، نه تغییر رژیم جمهوری اسلامی بلکه تغییر رفتار این حکومت است و آمریکا تا وقتی از اپوزسیون جمهوری اسلامی حمایت می کند که «هدفشان با ما یکی باشد». البته عدده ای این گفته را رد و معتقد اند که وزیر امورخارجه ایالت متحده چنین سخنی را به زبان نیاورده و تنها یک اشتباه از سوی مترجم برنامه میباشد. در این مقاله فرض را بر صحتِ این گفته میگذارم  و سعی میکنم معنای این گفته را برای خوانندگان این مطلب توضیح دهم. ناگفته نماند که برابر منشور سازمان ملل متحد هیچ عضوی از اعضای سازمان ملل متحد نمی تواند تهدید به تغییرعضو دیگری ازسازمان ملل متحد نماید.مگر بر اساس اصل ۴۲ فصل هفتم سازمان ملل متحد.(در خطر بودن صلح و امنیت جهانی،آنهم بشکل جمعی و تصویب در شورای امنیت).

۱۳۹۷ خرداد ۴, جمعه

چهار هدف برای واشنگتن: روسیه، چین، کرۀ شمالی و ایران


ترجم: حمید محوی
مقالۀ حاضر ترجمۀ مطالبی ست که رابین فیلپو و میشل شوسودوسکی در گفتگوی ویدئوئی دربارۀ کرۀ شمالی و ایران و به ویژه خارج شدن آمریکا از «برنامۀ جامع اقدام مشترک» مطرح کره اند. هردو پیوند الکترونیک ویدئوئی در مرکز مطالعات جهانی سازی منتشر شده است.در ترجمۀ سعی کردم ترکیبمحاوره ای را تا حدودی حفظ کنم. میشل شوسودوسکی از اساتید و تحلیلگرانی ست که من دائماًنوشته های او را پی گیری و به فارسی ترجمه کرده ام. سایت مرکز مطالعات جهانی سازی بخشفارسی ندارد ولی سالها پیش پروفسور میشل شوسودوسکی به من اجازه داد مقاله های سایت او رابفارسی ترجمه و منتشر کنم.

۱۳۹۷ اردیبهشت ۲۷, پنجشنبه

چرا کازرون به خاک و خون کشیده شد


 امروز حمله نیروهای انتظامی به تظاهرات مردم در کازرون جان شماری از هموطنان ما را گرفت. اعتراضات در کازرون که چند ماهی است در ارتباط با چند طرح تقسیم شهر در جریان بوده توسط هیچ نیروی سیاسی رهبری نمی شد و خودبخودی بود و اساساً حکایت از وضع بد اقتصادی این شهر دارد که برخی از ساکنان شهر تصور می کنند در صورت طرح تقسیم کازرون وضعشان بهتر می شود و برخی دیگر نیز فکر می کنند اجرای این طرحها، وضع معیشتی آنها را بدتر خواهد کرد. واقعیت این است که چنین اختلافها میان اهالی شهرها هنگام بدی وضع اقتصادی غیرعادی نیست و اینکه رژیمی تظاهرات مردم را به رگبار مسلسل ببندد، دهشتناک و مایه تأسف است. به یاد دارم در سیلیکانولی کالیفرنیا حدود 45 سال پیش زمانی که هنوز آن مناطق چندان رشدی نکرده بود، در شهر میلپیتاس دعوای بزرگی راه افتاد که بخشی از شورای شهر می خواستند که میلپیتاس به شهر سن حوزه ملحق شود و جمع دیگری نیز می خواستند مستقل بماند. سالها بعد از آن واقعه با دختر شهردار آنروز میلپیتاس دوست بودم که به من می گفت چه روزهای بدی در آن زمان داشتند که مردمی در برابر خانه آنها هر روز بست می نشستند یا تظاهرات می کردند. البته چند سال بعد که سیلیکانولی کالیفرنیا از نظر اقتصادی وضعش خوب شد همه این اختلافات شهر فراموش شد و شهر میلپیتاس مستقل ماند و امروز یکی از گرانترین نقاط شمال کالیفرنیا برای زندگی است و شرکت معروف سیسکو در آنجا قرار دارد. منظور اینکه همه آن رویدادها در زمانهای بدیِ وضع اقتصادی آن شهر روی داد ولی دولت نیامد که تظاهرکنندگان را به گلوله ببندد. تظاهرات، اعتصاب، تجمع، حق مردم است ولی رژیم جمهوری اسلامی که خود با تظاهرات و اعتصاب به قدرت رسید، 40 سال است که از اجتماع مردم هراس دارد. در میلپیتاسِ کالیفرنیا مردم تظاهرات کردند، به دادگاه رفتند و همه این اختلافات خود را بیان کردند و از دماغ کسی هم خون نیامد، این روش مدنیت است. اما امروز به کازرون بنگریم که در خون و آتش می سوزد. با عرض تسلیت به مردم کازرون که برای بیان اختلافات محلی در زمان فشار اقتصادی، رژیم جمهوری اسلامی آنها را به گلوله بسته است (1).

۱۳۹۷ اردیبهشت ۲۵, سه‌شنبه

در باره برخی ویژگی‌های تصمیم‌گیری در کاخ سفید


نویسنده: لئونید ساوین
ژنرال بازنشسته ولسی کلارک در مصاحبه تلویزیونی در سال ۲٠٠۷ اظهار داشت، که ایالات متحده آمریکا پس از حمله به نیویورک در سال۲٠٠١ شروع هفت جنگ در مدت پنج سال در خاورمیانه را برنامه‌ریزی کرد. سوریه، لبنان، لیبی، سومالی، سودان و ایران بعد از عراق هدف پنتاگون تعیین شده بودند.

جنگ آغاز می‌شود – منافع واهداف متفاوت ایران و روسیه در سوریه


نویسنده: دن گلیزبروک
هر کدام از هم‌پیمانان اسد اهداف خود را در سوریه دنبال می‌کند. روسیه می‌تواند فشار فزاینده‌ی امریکا و اسرائیل بر ایران را متوقف کند اما این کار را از »ته دل« نمی‌کند. نویسنده‌ی این مقاله، دن گلیزبروک گمان دارد تردید روسیه به بهای سنگینی تمام خواهد شد.
ویرانی کشورهایی مثل عراق، سوریه، لیبی و ایران منجر به انزوای روسیه خواهد شد زمانی که نوبت خودش رسیده باشد.

۱۳۹۷ اردیبهشت ۲۰, پنجشنبه

رژیم، ما و آینده


نوشته: رضا وضعی
سرانجام ایالت متحده در روز سه شنبه ۰۸/۰۵/۲۰۱۸ از پرونده برجام خارج شد، اتفاقی که شاید همه ما پیش بینی کرده و حتی در مقاله ای تحت عنوان " تغییر افراد در دولت امریکا به تغییرِ حکومت در ایران منجر خواهد شد؟!"به صحبتی که نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو در جمعی خصوصی  در ماه های قبل مبنی بر اینکه ایالت متحده در برجام نخواهد ماند به نقل از سایت AXIOS  اشاره داشته ام. دونالد ترامپ در سخنرانی خود از وضع تحریم های شدید و گسترده صحبت کرد و فردای آن روز به رژیم اسلامی ایران پیغامی فرستاد مبنی بر اینکه یا مذاکره خواهید کرد و یا با عواقب آن روبرو خواهید شد.
در این مقاله به چند مبحث پیرامون تصمیم دونالد ترامپ، سرنوشت ایران و شرایط داخلی کشور خواهم پرداخت:

۱۳۹۷ اردیبهشت ۱۸, سه‌شنبه

افشای نامه روحانی پس از ۴ ماه در پی فیلترینگ تلگرام + مدرک


حسن روحانی چند روز قبل در واکنش به فیلترینگ تلگرام، توپ را به زمین «عالی‌ترین مقام نظام» انداخت و در ادامه هم چنین نشان داد که مخالف فیلترینگ است. حالا اما نامه‌ای منسوب به او در فضای مجازی دست به دست می‌شود که به وزیر ارتباطات دستور داده: با فیلترشکن‌ها برخورد موثر شود و مردم و دستگاه‌های حکومتی به استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی ترغیب و ملزم شوند. تاریخ نامه همزمان است با اعتراضات سراسری در ایران، دی سال گذشته. در همان حال صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه انسداد تلگرام را از وظایف ذاتی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی جلوه داده است.
در ایران هیچ نهادی مسئولیت فیلترینگ تلگرام را برعهده نمی‌گیرد.

انتقال آب به رغم خشکسالی- یک تاریخچه مختصر


نوشته:  اعظم بهرامی
تاریخچه پروژه‌های انتقال آب در جهان برمی‌گردد به رشد و توسعه شهرهای بزرگ و افزایش جمعیت. در چنین موقعیتی یکی از بزرگترین چالش‌های پیش روی توسعه، آبرسانی و دسترسی به آب است. به این ترتیب امکان دسترسی به منابع آبی دوردست مورد توجه قرارگرفته و موضوعی به نام انتقال آب بین حوزه‌ای معنا می‌یابد.